Inspiration: Kartofler på grill | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Inspiration: Kartofler på grill | Grilltips.dk

Inspiration: Kartofler på grill
Grilltips.dk

Kartofler kan købes hele året, men specielt om sommeren, hvor de fleste mennesker griller, er kartoflerne specielt lækre. Her er inspiration til kartofler på grill.

OPSKRIFT – Små grillede kartofler på spyd (4 pers.)
500 gr. små nye kartofler
1 rød eller gul peberfrugt
½ tsk. finthakket timian
½ tsk. finthakket rosmarin
½ dl. god olivenolie
Friskkværnet salt og peber

TILBEREDNING
Gnub de små kartofler (eller skræl dem), og kog dem i letsaltet vand i 10-12 minutter. Hæld vandet fra, og skyl kartoflerne i koldt vand, så de stopper med at ”koge”. Lad kartoflerne køle af.
Rens peberfrugten og skær den i tern på ca. 3×3 cm.

Bland olivenolie med timian og rosmarin, og vend kartoflerne og peberfrugt i blandingen. Stik herefter, forsigtigt skiftevis en kartoffel og et stykke peberfrugt på et spyd, så der til sidst er 4-5 kartofler pr. spyd, og krydr med friskkværnet salt og peber.

Grill spyddene ved direkte, middel varme (200-230 grader), og vend dem jævnligt. Kartoflerne er færdige når de har en fin gylden farve. Pas på ikke at grille dem for længe, eller vende spyddene alt for tit, så går kartoflerne i stykker og falder af spyddet.

OPSKRIFT – Knuste kartofler med persille og feta (4 pers.)
1 kg. kartofler (gerne nye med skræl)
1 dl. feta (smuldret)
½ dl. friskhakket persille
½ dl. olivenolie
Groft salt og kværnet peber

TILBEREDNING
Kog kartoflerne til de er møre. Hæld vandet fra og læg kartoflerne i et ildfast fad, smurt med olivenolie. ”knus” nu kartoflerne, ved at give dem et tryk med en gaffel, så de går lidt i stykker, men stadig bevarer en del af formen. Dryp olivenolie over kartoflerne, og krydr med salt og peber.

Bag nu kartoflerne i ovnen (eller i grillfad uden låg) ved høj, indirekte varme, 220-240 grader i ca. 20 minutter. Tag fadet ud, drys de varme kartofler med smuldret feta og friskhakket persille og de er klar til servering.

OPSKRIFT – Sommer kartoffelsalat med purløg (4 pers)
Dette er en klassiker i mit køkken, og vi spiser den både sommer og vinter. Det er en klassisk kartoffelsalat med mindre fedt, men smagen er stadig fantastisk. Her er opskriften på sommer kartoffelsalat >>

OPSKRIFT – Kartoffelfad med friskost (4 personer)
1 kg. kartofler
1 bk. Buko friskost (den gule eller den grønne)
½ dl. friskhakket dild (valgfrit)
3 spsk. olivenolie
Friskkværnet salt og peber

TILBEREDNING
Gnub eller skræl kartoflerne, og skær dem i 1 cm. skiver.
Bland friskost med olivenolie, salt, peber og eventuelt dild. Vend kartoflerne i blandingen, og vend det hele over i et ildfast fad, eller en foliebakke. Sørg for at kartoffelskiverne ikke ”klæber” sammen, men ligger fint spredt ud. Dæk fadet med folie, og prik et par lufthuller i folien. Bag fadet i ovnen eller grillen ved middel, indirekte varme, 200-220 grader, i ca. 30 minutter. Herefter er kartoflerne klar til servering. Dampende varme og velsmagende.

OPSKRIFT – Kartoffeltærte med chili og ost
Denne tærte kan spises som en hovedret, eller bruges som tilbehør til et lækkert stykke steg eller en god bøf. Her er opskriften på Kartoffeltærte med chili og ost >> 

TIP
Kartofler smager godt både kolde og varme, og du kan benytte kartofler i et utal af variationer i salater. Kog en portion nye kartofler og lad dem køle helt af. Skær dem i halve eller kvarte og bland dem med grønne bønner, cherrytomater skåret i kvarter, oliven og en dressing af ½ dl olivenolie, en tsk. dijonsennep, salt, peber, rørt godt sammen. Du kan variere kartofler med alle typer salat og grønsager.

En anden, og meget nem måde at tilberede kartofler på, er at vaske et kilo nye kartofler, duppe dem med et kløde, skærer dem i halve, smøre skærefladen med olivenolie og krydre med dit favoritkrydderi, og bage/grille de halve kartofler i et ildfast fad i ca. 30 minutter ved indirekte varme, 220-240 grader til overfladen er flot gylden.

Sidst men ikke mindst kan nye danske kartofler også nydes i sin fineste form, nykogte med et drys friskhakket persille eller dild og en klat kold smør.