Grilltips: Steg den perfekte bøf - og mange andre grilltips | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Grilltips: Steg den perfekte bøf - og mange andre grilltips | Grilltips.dk

Grilltips: Steg dit kød perfekt og andre gode tips
Grilltips.dk

Der findes mange god grilltips til hvordan du får det perfekte resultat når du griller, Her er en stribe gode råd du kan følge, og hvis du har et godt råd som mangler på listen, må du endelig sende det til mig

5 skarpe råd til bøffen
Hvis du vil grille den perfekte bøf, er her et par gode råd til hvordan du gør

1. Dup bøffen for overskydende blod, så den ikke er ”våd” når du skal grille den
2. Tag bøffen ud af køleskabet i god tid inden den skal i grillen. En kold bøf bliver oftere hård uden på og blød i midten
3. Krydr bøffen med salt i god tid, da det er med til at mørne kødet, mens andre pulveriserede krydderier som peber, paprika mv. skal på lige inden bøffen grilles
4. Grill bøffen ved høj varme, da det ”lukker” kødet, og bevarer det mørt og saftigt
5. Lad bøffen hvile i 5 minutter inden servering, så forbliver kødsaften i bøffen

Stik aldrig til kødet
Du må aldrig bruge stegegafler eller andre spidse genstande til at ”prikke” i kødet. Kødsaften løber ud, og kødet bliver tørt og stegen bliver ødelagt

Våde grillspyd og tandstikker
Hvis du bruger tandstikker eller grillspyd af træ, er det altid en god ide at lægge dem i vand et par timer før brug. Så er de våde og brænder ikke så let på grillen.

Grillspyd med smag
Dette er et lille smart tip, der virker rigtig godt til f.eks rejer om kammuslinger. Mariner dine grillspyd i et par timer i f.eks lidt olie, citronsaft, salt, rosmarin og hvidløg. Dette giver en dejlig smag til skaldyrene når de grilles, og samtidig er spyddet vådt, og brænder ikke så nemt.

Marinader og rubs
Gid dit kød ekstra god smag ved at marinere det eller gnide det med rub. Mindre stykker kød skal marinerer fra 1-10 timer, mens store stykker kød og stege kan marinerer i flere dage. Start med at gnide kødet med salt. Det er en skrøne at kødet tager skade af saltning, tværtimod. Kødet bliver mere mørt og saftigt. Kom kødet i en frysepose, hæld marinaden ned i posen, tryk luften ud af posen og bind den til. Ælt herefter kødet gennem posen, så alt kødet får marinade. Læg herefter kødet i køleskabet. Hvis du bruger en færdiglavet marinade eller rub der allerede indeholder meget salt, skal du ikke salte kødet først. Bruger du rub, skal du være opmærksom på temperaturen i grillen, da tør-krydderier har en tendens til at branke og efterlade en brændt smag.

Ekstra saftigt kød
Brug gerne mælkeprodukter som yoghurt naturel når du laver marinade. Enzymerne i yoghurten er med til at mørne kødet og holde det saftigt.

Ekstra mørt kød
Brug syre når du laver marinade. Frugtsaft fra kiwi, lime, citron eller papaya er meget effektivt til at nedbryde strukturen i kødet og gøre det super mørt. Du kan også bruge vin. Bemærk dog at kraftige syrer som citron, appelsin og lime arbejdere meget hurtigere end for eksempel kiwi.

Karamellisering – Det er her det sker
Det der giver grillmaden sin fantastiske smag er den karamellisering der sker af kødet ved høj varme. Derfor er det vigtigt at holde den rette temperatur i grillen, og samtidig modstå fristelsen til at se til kødet hele tiden, Hver gang du løfter på låget, ændres temperaturen i grillen. Samtidig skal du, så vidt muligt, kun vende dit kød én gang. På den måde får kædet optimal varme og smag.

Rygning af enkelte stykker kød
Hvis du vil ryge et stykke kyllingebryst eller en kottelet, skal du benytte rygeflis, da de tænder og brænder hurtigt.

Rygning af større stykker kød
Hvis du vil ryge større stykker kød, fisk, kartofler mv. skal du benytte større træstykker, da de har længere brænd-tid, og derfor kan opretholde den rette rygning.

Mekanisk/industrielt mørnet?
Skadelige- og sygdomsfremkaldende bakterier som f.eks. campylobacter spredes nemt fra det rå kød til det færdige kød under grillning, så vær på vagt. Et godt tip er, at bakterier altid sidder på ydersiden af kød og stege der ikke er mekanisk/industrielt mørnet (stiksaltet/lage) og du behøver derfor ikke at gennemstege det, mens kød der er mekanisk/industrielt mørnet og marineret skal gennemsteges da bakterierne kan sidde inden i kødet.