Andesauce – til jul og alle de andre højtider - And i grill | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Andesauce – til jul og alle de andre højtider - And i grill | Grilltips.dk

Andesauce – til jul og alle de andre højtider
Grilltips.dk

Andesauce kan tilberedes på flere forskellige måder. Den hurtigste er at købe en færdig sauce hos din lokale slagter, men der er dog mere charme over at tilberede saucen selv. Her er et par opskrifter du kan benytte, alt efter hvor avanceret det skal være.

Andesauce – Den nemme på 10 minutter
2 spsk. Smør
2 spsk. Hvedemel
4 dl. vand
3 spsk. koncentreret andefond (f.eks. Touch of Taste eller Oscar)
1 dl. piskefløde
1 spsk. ribsgele (eller gastrik hvis du har det, se den sidste opskrift her på siden)
Salt og friskkværnet peber samt kulør hvis det er nødvendigt

TILBEREDNING
Lav en andefond af vand og koncentreret andefond i en kasserolle. Smag til, med lidt mere fond, så den ikke er for tynd.

Smelt smørret i en anden gryde og tilsæt mel mens du pisker. Når melet er blevet klumpet, tilsættes andefonden lidt ad gangen, til saucen begynder at jævne. Tilsæt fløden og rør videre.

Når saucen har det rette konsistens tilsættes ribsgele, salt og peber (pas på med salt, koncentreret fond kan være meget salt i forvejen). Lad saucen småkoge i et par minutter. Nu har du en færdig sauce til andestegen.

Andesauce – Den mest populære (4-6 pers.)
Indmad fra en and (hals, kråse, lever og hjerte)
2 gulerødder
2 løg
100 gr. Knoldselleri
1 porre
3-4 Laurbærblade
1½ dl. koncentreret andefond (f.eks. Touch of Taste eller Oscar)
2 dl. sødmælk eller piskefløde
2 spsk. smør eller andefedt fra stegning af anden*
2 spsk. Hvedemel
Salt, peber og ribsgele samt sauce-kulør hvis det er nødvendigt

TILBEREDNING
Rens alle grønsagerne og skær dem i mindre stykker. Læg dem i en gryde med indmaden fra anden, og læg et par laurbærblade ved. Kværn lidt sort peber over. Hæld nu vand over, så det lige akkurat dækker. Sæt gryden over middel varme, og lad det hele simre i en times tid, under låg.
Når fonden har kogt i en time, sigtens den igennem en sigte.

Smelt smør eller andefedt i en gryde og tilsæt mel. Pisk indtil melet har absorberet fedtet, og tilsæt herefter den hjemmelavede andefond lidt ad gangen med du pisker/rører. Når al fonden er tilsat, tilsætter du piskefløde. Hvis saucen stadig er for tyk, kan du tilsætte lidt mælk, men du fortsat rører. Når saucen har den ønskede konsistens, smages den til med ribsgele, salt og peber.

*Når du har stegt anden, har du væden tilbage i drypbakken. Denne væde hældes i en skål, og fedtet skummes af med en ske. Resten af væden/fond hældes i gryden med andefond mens den simrer. Andefedtet bruger du i stedet for smør, eller sammen med smør, hvis der ikke er fedt nok.

Andesauce – Den som kokken laver (4-6 pers.)
FOND
2 stk. andekrog med vinger og indmad
3 stk. store løg
2 stk. gulerødder
200 gr. Knoldselleri
2 stk. porrer
10 stk. hele peberkorn
4 kviste timian
5 stk. laurbærblade
1 dusk persille

SAUCE
2 spsk. Smør eller andefedt
2 spsk. Mel
1 liter andefond + stegeskyen fra drypbakken
2 dl piskefløde
Peber og salt efter smag

GASTRIK
2 dl rødvin
1 dl sherryvinaigre
150 gr. Rørsukker

TILBEREDNING
Skær skrogene i mindre stykker. Rens alle grønsagerne og skær også dem i mindre stykker. Læg det hele i en stor bradepande, og bag den i grillen (eller i ovnen) ved indirekte varme, 200 grader i ca. 30 minutter, vend undervejs med en grydeske.

Hæld indholdet af bradepanden i en stor gryde, sammen med laurbærblade, timian og persille. Hæld vand på, så det lige akkurat dækker. Lad fonden simre i ca. 2 timer, under låg. Efter to timer, sies fonden i en sigte, fedtet skummes af, og fonden hældes tilbage i gryden, hvor den simrer videre, indtil den smager godt og kraftigt. Du kan eventuelt tilsætte en smule koncentreret fond, for at hjælpe smagen på vej, uden at koge al væden væk.

I mellemtiden tilbereder du din gastrik. Blad sukker, rødvin og sherryeddike i en kasserolle, og kog det ind til en tynd sirup. Gastrik bruges til at smage saucen til, til sidst. Du kan også benytte ribsgele, det har stort set de samme egenskaber.

Smelt smør eller andefedt i en stor gryde, og tilsæt mel. Pisk indtil melet har absorberet alt fedtet og har fået en lysebrun farve. Tilsæt nu din hjemmelavede fond + fond fra drypbakken (skummet for fedt), mens du fortsat pisker/rører. Tilsæt til sidst piskefløde og eventuel saucekulør og smag til sidst til med gastrik eller ribsgele, salt og peber. Nu er saucen klar til servering.