7 myter om gasgrill | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

7 myter om gasgrill | Grilltips.dk

7 myter om gasgrill
Grilltips.dk

Gasgrillen har for alvor gjort sit indtog i Danmark og salget er eksploderet de seneste 10 år. Her er en stribe myter om gasgrillen som du bør læse, så de kan blive manet i jorden én gang for alle og du kan grille med god samvittighed.

 

 

En gasgrill er dyrere at bruge end en kulgrill?
Nej tværtimod! En gasgrill væsentlig billigere i drift end en klassisk briket- eller kulgrill. En god pose kulbriketter kan snildt koste 70 til 90 kroner, og med en stor grill, er er kul til 4-5 optændinger. Det er naturligvis muligt at ”kvæle” briketterne, og genbruge resterne næste gang, men det er stadig en dyr løsning, En gasopfyldning koster typisk 140-180 kroner, og så har man til 20-30 standard tilberedninger (20-30 minutter pr. gang) Ved Low & Slow kan briketter være en billigere i brug, men i det store hele, er en gasgrill væsentlig billigere i drift end en briket- kulgrill.

Gasgrillen giver ikke maden ”kulsmag”
Det fleste gasgrills på markedet har såkaldte ”flavourizer bars”, der egentlig beskytter gasrørene med dryppende fedt og dermed nedsætte risikoen for en fedtbrand, men disse ”bars” har den sidegevinst at de er med til at sikre den grillede smag. Når fedt og rester falder ned på de glohede bars, giver røgen smag til maden. Ved diverse blindsmagninger som vi har deltaget i, har det ikke været muligt at smage forskel.

Gasgrillen er kun god til hurtige retter
Nej bestemt ikke. Det er klart, at man meget nemmere kan grille hurtige retter i hverdagen, når man bare skal tænde for grillen, og så er den klar, men gasgrills er bestemt også god til Low & Slow. Det koster en del gas at tilberede en pulled pork i 8 timer på en gasgrill, men det er intet problem. Gasgrillen er dermed meget mere alsidig end den klassiske briket- kulgrill.

En gasgrill er meget mere vindfølsom
Det er til gengæld korrekt. En gasgrill kræver mere læ end en briket- gasgrill, men begge grilltyper fungerer bedst i læ. De fleste grills har store stegeflader og dermed også et stort grillrum der skal varmes om. I en gasgrill blæses denne varme hurtigere ud af grillrummet, end en briket- kulgrill der ofte brænder varmere. Stort ingen grills fungerer i stormvejr, så det er altid en god idé at placerer grillen i læ, også gerne for regn, der også kan være med til at køle grillen ned og dermed forlænge tilberedningstiden

Det er mindre sundhedsskadeligt at benytte en gasgrill
Det er helt korrekt. Gas brænder meget rent og afgiver dermed stort set ingen skadelige stoffer til maden. Kulbriketter kan være af meget svingende kvalitet, og kan dermed overføre en hel stribe skadelige stoffer til maden. Nogle briketter brænder dog så varmt, at de skadelige stoffer ikke overføres til maden. Der tales om to typer skadelige effekter ved grillen, nemlig røgmutagener og stegemutagener. Ved brug af gasgrill undgår man røgmutagener, mens begge grilltyper kan give de skadelige stegemutagener, det afhænger af hvor branket med laver sit kød. Hvis kødet bliver brændt, skal man skære det sort væk for man spiser kødet, dette anbefales blandt andet af sundhedsstyrelsen.

En gasgrill er mere miljøvenlig
Absolut. Gas udleder væsentlig færre skadelige stoffer og CO2 end en briket- kulgrill. En vigtig faktor er også at en gasgrill bliver slukket når man er færdig med at bruge den, hvorimod en briket- kulgrill kan være mange timer om at brænde ud. Dermed er udledningen af skadelige stoffer væsentlig større fra en briket- kulgrill

Det er farligere at benytte en gasgrill
Hverken ja eller nej. Både gasgrill og briket- kulgrills kan være farlige at arbejde med, og man skal sikre sig at sikkerheden er i orden. Der arbejdes med høje temperature, brændbare materialer og gas. Så længe du har styr på sikkerheden er det helt sikkert at grille ved en gasgrill. Læs mere om sikkerhed ved din gasgrill i vores artikel her >>