Flæskesteg i grillen - gasgrill og kulgrill | Grilltips.dk
Flæskesteg er en af Danmarks nationalretter og det smager fantastisk. Flæskesteg i gasgrill og kulgrill smager endnu bedre, og er ofte lidt mindre fedt, da fedtet drypper af i grillen. Her er opskriften på flæskesteg i grill
OPSKRIFT
1 nakke eller kamsteg (2 kg)
6-8 laurbærblade
fint salt og peber
TILBEREDNING
Beregn ca. 400 gram pr. person til en sulten familie og ca. 150-200 gram pr. barn.
Selv om flæskestegen allerede er snittet fra slagteren, skal du sikre dig at fedtet er snittet hele vejen hen over stegen, og du kan eventuelt selv gøre snittene færdige. Husk at snittet skal gå hele vejen ned igennem fedtet, men ikke ned i kødet.
Gnid flæskestegen med fint salt og peber. Stik laurbærblade ned i nogle af snittene så de er jævnt fordelt.
Stegen skal grilles på indirekte varme, med rigeligt med kul (hvis du bruger en kulgrill), og med en foliebakke under. Stegen skal overhældes med lidt vand, jævnligt, indtil kernetemperaturen er 60 grader. Når stegen når 60 grader, tages den ud, foliebakken tømmes og sættes tilbage, og stegen lægges tilbage på risten. Nu steger din flæskesteg færdig, til en kernetemperatur på mellem 68 og 75 grader, og sværen bliver sprød. Læs mere om Kernetemperatur i svinekød her >>
Indholdet fra drypbakken, som du tømmer når stegen har en kernetemperatur på 60 grader, kan bruges til en fantastisk brun sauce.
Serveres med nye kartofler, hjemmelavet agurkesalat, kartoffelchips og hjemmelavet brun sauce
Vidste du at:
Flæskesteg er den del af det danske køkken, og har været kendt siden ca. år 1800 hvor den første gang beskrives i forbindelse med det danske nationalkøkken. Flæskesteg kan laves af flere forskellige udskæringer fra grisen, svinekam og ribbensteg fra mellemstykket og nakkekam fra forenden. Alle tre udskæringer er optimale, da de er meget fedtholdige, og stegen dermed bliver meget smagfuld, saftig og kan få den legendariske sprøde svær som ligeledes er en dansk delikatesse. Den sprøde svær kendes også fra før år 1900 i Danmark og har været anvendt som en snack for det finere borgerskab og kongehuset. I dag findes flæskesvær som et færdiglavet produkt hos slagteren, hvor den er ”hjemmelavet” og i supermarkedet hvor den sælges i en industrielt fremstillet udgave.
Flæskesteg er traditionelt blevet serveret omkring juletid, juleaften og til de traditionelle julefrokoster, hvor den både serveres på smørrebrød, eller som traditionelt tykke skiver, med brunede kartofler, rødkål og klassisk dansk brun sauce. Grunden til at retten er blevet en traditionel juleret, er det den med sit høje fedtindhold er en rigtig vinterret, og samtidig en festlig ret, som tidligere var forbeholdt specielle lejligheder. I dag serveres flæskesteg året rundt, men er ved at falde ud af det danske køkken, på grund af sit høje fedtindhold.
Hvis man vil lave en flæskesteg på en anderledes måde, og med mindre fedt, kan man lave rette Porchetta, som også beskrives her på www.grilltips.dk . ;am kan krydre sin flæskesteg på rigtig mange måder, og man kan fjerne fedtlaget/sværen og lave en rullesteg med svedsker og lauerbær, eller man kan skøre et dybt snit i en denne side af stegen og fylde den med persille og andre af årstidens krydderurter. Herefter smører man stegen til og griller den i en grill, til den er gennemstegt (72 grader på stegetermometeret) og sprød.
I dag er det en god ide at lave sin flæskesteg i en gas eller kulgrill, da stegen bliver mindre fed og smager luge så godt, hvis ikke bedre, når den kommer ud af grillen. En flæskesteg skal grilles på indirekte, middel varme indtil stegetermometeret siger 70 grader, hvorefter den skal have fuld styrke på varmen indtil stegetermometeret siger 72-73 grader. SÅ er sværen sprød, stegen saftig, og fedtet er dryppet af stegen, så du har reduceret dit fedtindtag med 30-40%, hvilket er en markant kostmæssig forbedring af din flæskesteg. Prøv denne tilberedningform i en kulgrill (kuglegrill) eller i en gasgrill, og oplev et fantastisk resultat