Julemad i grill - Flæskesteg og kamsteg | Grilltips.dk
Skal du have flæskesteg juleaften, og har du styr på tilberedningen? Hvad er den ideelle kernetemperatur på en flæskesteg eller kamsteg og bliver sværen sprød? Her får du de bedste råd om tilberedning af flæskesteg og kamsteg, så du er forberedt til julemaden i grillen.
Køb en ordentlig steg og spørg om hjælp
Køb en flæskesteg af en ordentlig kvalitet, det giver det bedste resultat. Se efter om kødet har en god fedtmarmorering, og er ensartet i størrelsen. Spørg eventuelt din slagter til råds. Også i supermarkedet kan du få råd fra slagteren, og det er altid godt at spørge en fagmand til råds.
Sådan gør du:
1. Dup stegen tør med køkkenrulle
2. Rids fedtet helt ned til, lige før kødet (en flæskesteg er sjældent ridset ordentligt fra starten) Brug gerne lidt tid på at gøre arbejdet grundigt, så får du det bedste resultat
3. Gnid groft salt ind i sværen og krydr med peber
4. Stik en grill-termometer i stegen
5. Start med at brune stegen ved høj indirekte varme, med en foliebakke under (hæld vand i foliebakken)
6. Efter 10 minutter ved høj varme, skrues ned til ca. 200-220 grader, indirekte varme
7. Hvert 10 minut hældes lidt vand over sværen (sørg også for at foliebakken ikke løber tør)
8. Stegen skal have 35-40 minutter pr. halve kilo eller til en kernetemperatur på 68 grader
9. Når stegen når ca. 60 grader, fjernes foliebakken, og der skrues op for den indirekte varme
10. Hold øje med stegen så sværen ikke bliver brændt
11. Når kernetemperaturen er på 68-69 grader, tages stegen af og sættes til hvile på et skærebræt i 10 minutter
12. Herefter er stegen klar til servering
Hvis sværen ikke vil blive sprød
Der kan være flere grunde til at sværen ikke bliver sprød, og hvis først uheldet er ude, kan det være svært at redde. De mest normale grunde til blød svær er:
1. Sværen ikke er ridset langt nok ned, og dermed bliver ”dampet” nedefra, altså sværen opsuger væde fra kødet og kan ikke blive sprød.
2. Det kan også skyldes at varme i grillen ikke er høj nok, eller konstant nok. Sørg derfor at din grill står i læ for vinden, og at temperaturen opretholdes under
hele tilberedningen.
Hvad gør man så?
Hvis uheldet er ude, kan du prøve dette redningsforsøg. Hvis sværen er helt blød når stegen opnår 63-64 grader i kernetemperatur, kan du prøve at fjerne foliebakken, og vende stegen på hovedet, med sværene nedad og grille stegen færdig på hovedet. Pas dog på at sværen ikke bliver brændt, så hold øje med den hele tiden.
Saucen
Hvis du har været god til at hælde vand i foliebakken, har du en fremragende sky til sauce her. Fjern en del af fedtet med en ske, og hæld skyen igennem en sigte, ned i brun sauce som du allerede har lavet, men ikke jævnet. Lad saucen koge lidt ind, og jævn den. Så har du en rigtig lækker flæskestegssauce til din flæske- eller kamsteg – eller checks min opskrift på flæskestegssauce her >>