Made in Denmark – Rom, Gin, Brandy, Hedvin | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Made in Denmark – Rom, Gin, Brandy, Hedvin | Grilltips.dk

Made in Denmark – Rom, Gin, Brandy, Hedvin, Calva mm.
Grilltips.dk

I Danmark er vi kendt for at tænke store tanker, og ikke lade landets størrelse begrænse vores ambitioner. Det er alle disse danske producenter et levende bevis på. Dansk rom, gin, kirsebærvin, brandy og calva.

Sponsoreret indlæg – skrevet i samarbejde med en ekstern leverandør
Selvom dette er et sponsoreret indlæg, skal der ikke herske tvivl om at vi er ÆGTE tilfreds med produktet eller virksomheden som vi skriver om. Vi ville ALDRIG omtale eller anbefale et produkt vi ikke kunne stå inde for.

Da jeg første gang stiftede bekendtskab med de danske spiritus-producenter, stod den på snaps, Gammel Dansk og Nordsøolie, og det er jo også fint nok, men nu sker der en masse nyt! I dag laves der danskproduceret spiritus i verdensklasse, og det sker med en passion og en professionalisme der kan smages. På Grilltips.dk har jeg smagt danskproduceret Rom, Gin, Kirsebærvin, Brandy og Calva og er lige imponeret over dem alle.

I løbet af foråret og sommeren 2015 vil jeg anmelde alle de nedenstående producenter, og skrive om dem på bloggen. Desuden vil jeg lave nye retter og opskrifter, hvor jeg indarbejder vin og spiritus fra de danske producenter. Så hold godt øje med bloggen og Facebook hen over året.

Dansk gin fra Spirit og Njord og dansk rom fra Skotlander

Njord – Dansk gin fra Spirit of Njord
Nord for Randers Fjord går to gin-nørder rundt og plukker urter i naturen, mens de forbereder deres næste batch. Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard har i flere år arbejdet i et lille destilleri, hvor de nørder med smagsnuancer og ingredienser for at skabe en kompleks og distinkt ginoplevelse. Lige nu har de to varianter på det danske marked, Distilled Mother Nature og Distilled Sun & Citrus. Begge varianter starter med en 220 liters grundspiritus der destilleres på det lille destilleri, hvorefter enebær og urter tilføjes i anden destillation.

Distilled Mother Nature bør nydes ren eller i enkle drinks som Tonic eller Dry Martini, mens Distilled Sun & Citrus er en fremragende mixer til mere komplekse drinks og cocktails.

Der fremstilles 300 flasker i hvert batch, og hver eneste flaske bliver nummereret i hånden.

Besøg Spirit of Njord her >>

Skotlander – Prisvindende dansk rom
For mange hunderede år siden, blev størstedelen af verdens rom fremstillet i Vesteuropa, men det er længe siden. Nu er rom-produktionen endelig kommet tilbage til Danmark. På destilleriet Skotlander fremstiller tidligere mediemand Anders Skotlander og eventyreren Anders Bilgram en prisvindende rom. Rommen fremstilles af nordjysk vand fra egen boring og verdens bedste rørsukkermelasse, der gøres til en mæsk på 10%. Herefter destillerer mæsken til 80 % alkohol på et tysk aroma-kobberdestillationsapparat og fortyndes til sidst med nordjysk vand til 40% alkohol. Rommen håndtappes til ca. 150 flasker pr. batch, og alle flasker håndnummereres.

Skotlander har tre varianter i handlen: ROM I der er lys og rå, ROM II med havtorn og ROM III med lakrids. ROM I har allerede vundet flere prestigefulde priser, og det lover rigtig godt for fremtiden.

Besøg Skotlander her >>

Dansk kirsebærvin fra Frederiksdal og hedvine fra Skærsøgaard

Frederiksdal – Kirsebærvin i verdensklasse
På Lolland ligger Frederiksdal gods, og her fremstiller man kirsebærvin i verdensklasse. I 2006 stod godsejer Harald Krabbe overfor et valg. Han havde 24 hektar med Stevnskirsebær-træer, men afregningsprisen til juiceproducenten var så lav, at det ikke længere kunne betale sig at plukke bærrene. Et tilfældigt møde mellem godsejeren, kokken Jan Friis-Mikkelsen og journalisten Morten Brink Iwerse ændrede dog alt. I stedet for at opgive produktionen af Stevnskirsebær, besluttede godsejeren sig for at begynde vinproduktion på godset.

I dag fremstiller Frederiksdal mange forskellige variationer af kirsebærvin, og hoster roser fra mange af landets førende vinanmeldere og restauranter. I dag har Frederiksdal dobbelt så mange Stevnskirsebærtræer som i 2006, og vinproduktionen kører for fuld tryk.

Det er allerede blevet til flere flotte internationale priser, blandt andet fire guldmedaljer, heraf en dobbelt guld til Frederiksdal Reserve, ved den største konkurrence i Kina og Hong Kong, IWSC.

Besøg Frederiksdal her >>

Skærsøgaard – Danmarks mest præmierede vingård
Mellem Kolding og Vejle ligger byen Dons, hvor én af Danmarks største vingårde, Skærsøgaard ligger. Med 5.5 hektar vinmarker og fire ansatte, fremstiller gården både hvidvin, rødvin, rosevin, mousserende vin, cider, hedvin, brændevin og likør. Vingården blev etableret i 2001 og har siden modaget flere end 100 medaljer, ved både danske og internationale begivenheder. Skærsøgaard mousserende vin ”DON’s Brut” vandt sølvmedalje for 6. gang ved den prestigefyldte internationale franske konkurrence for Champagner, Effervescent du Monde i 2013, så man må sige, at dansk vinproduktion bestemt er noget man skal tage alvorligt.

Besøg Skærsøgaard her >>

Smag og inspiration i køkkenet
I løbet af de næste måneder vil jeg lave marinader og dressinger med hedvine fra Skærsøgaard, desserter og saucer med kirsebærvine fra Frederiksdal, drinks og cocktails med gin fra Njord og desserter og drinks med rom fra Skotlander. Desuden vil jeg lave et par smagninger, hvor de enkelte produkter smages rent, og bliver beskrevet mere detaljeret på bloggen. Så hvis du er til danske produkter i verdensklasse, skal du følge med hen over sommeren, hvor de danske dråber kommer i fokus.