Okse Striploin – Tilberedning i grill | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Okse Striploin – Tilberedning i grill | Grilltips.dk

Okse Striploin – Hvad er det og hvordan tilberedes den?
Søren (Grilltips)

Striploin er en såkaldt ”amerikansk udskæring” da det er amerikanerne der har gjort dette stykke kød så populært, og det er velfortjent. Det ér et fantastisk stykke kød, og her får du tips til tilberedningen, både på klassisk vis og hvis du vil prøve med langtidsstegning.

Sponsoreret indlæg – skrevet i samarbejde med en ekstern leverandør
Selvom dette er et sponsoreret indlæg, skal der ikke herske tvivl om at vi er ÆGTE tilfreds med produktet eller virksomheden som vi skriver om. Vi ville ALDRIG omtale eller anbefale et produkt vi ikke kunne stå inde for.

En stor muskel
Striploin stegen udskæres fra oksens rygmuskel, der går helt fra højrebet til og med tyndstegen, og det er et stykket magert kød, forstået på den måde at det er én lang muskel, der derfor ikke er omkranset af særlig meget fedt. Til gengæld har udskæringen en del intramuskulært fedt, hvilket giver kødet en fin fedtmarmorering, og det giver kødet ekstra saft, kraft og smag.
Da en oksestriploin steg, ofte har et meget tyndt fedtlag, skal du passe på når du klargør stegen til grillen. Rids forsigtigt i det tynde fedtlag, men pas på ikke at skære helt ned i kødet. Knus et par fed hvidløg og gnid den ind i fedtet (naturligvis valgfrit efter smag og behag). Krydr generøst med peber, og en smule salt.

Husk termometer tricket
Brug et grill- eller stegetermometer som stikkes ind i stegen fra siden, i midten af stegen. På den måde perforerer termometret kun én skive steg, og ikke halvdelen af stegen (se hvordan jeg måler kernetemperatur på en flæskesteg, det er samme princip, her)

Du kan også langtidsstege en striploin. Så skal du brune den hurtigt af og herefter lægge den i et ildfast fad, med ½ dl. oksefond. Sæt fadet i grillen ved 80 grader indtil en kernetemperatur på 57 grader, kig til stegen ind imellem, og øs lidt sky over stegen. Tag stegen af, dæk den til og lad den hvile i ca. 15 minutter.

Kernetemperaturen på en oksestriploin skal være:

Rød: 52-53 grader
Rosa 54-56 grader
Gennemstegt 57-59 grader
Hvis kernetemperaturen kommer over 59 grader, begynder stegen at tørre ud, og så bliver den sej og kedelig.

VIN TIP – Scotto Old Vine Zinfandel 2015
Amerikansk Zinfandel er klassisk til grill, hvor kødet får en god stegeskorpe og vil gøre sig godt til denne amerikanske udskæring. Duften har toner af mørke bær og peber. Smagen er fyldt med røde frugter, mørk chokolade og urter. Zinfandel gør sig rigtig godt til grillet oksekød, hvor vinens fylde, saft og kraft spiller op mod kødets samme egenskaber.

Scottos historie er historien om fem generationer siden 1875, hvor Salvator Scotto plantede familiens første vinmark i den italienske region Ischa for at producere vin til familien og et par nære venner. Salvatores vine blev så populære, at han måtte rydde sine frugthaver og olivenlunde for at få plads til flere vinmarker. Hans søn og svigerdatter drog i 1904 til staten New York, hvor de åbnede et lille vineri og efterfølgende én af USA’s første vinforretninger i New York City. I 1961 flyttede familien virksomheden til Californien, hvor de købte deres egne vinmarker og byggede et nyt vineri.
I dag ejes vineriet stadig af Scotto-familien med direktør Anthony Scotto III i spidsen.

Se flere rødvine fra Californien her >>