Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Okse Striploin – Hvad er det og hvordan tilberedes den?

Okse Striploin – Hvad er det og hvordan tilberedes den?
Søren (Grilltips)

Striploin er en såkaldt ”amerikansk udskæring” da det er amerikanerne der har gjort dette stykke kød så populært, og det er velfortjent. Det ér et fantastisk stykke kød, og her får du tips til tilberedningen, både på klassisk vis og hvis du vil prøve med langtidsstegning.
En stor muskel
Striploin stegen udskæres fra oksens rygmuskel, der går helt fra højrebet til og med tyndstegen, og det er et stykket magert kød, forstået på den måde at det er én lang muskel, der derfor ikke er omkranset af særlig meget fedt. Til gengæld har udskæringen en del intramuskulært fedt, hvilket giver kødet en fin fedtmarmorering, og det giver kødet ekstra saft, kraft og smag.
Da en oksestriploin steg, ofte har et meget tyndt fedtlag, skal du passe på når du klargør stegen til grillen. Rids forsigtigt i det tynde fedtlag, men pas på ikke at skære helt ned i kødet. Knus et par fed hvidløg og gnid den ind i fedtet (naturligvis valgfrit efter smag og behag). Krydr generøst med peber, og en smule salt.

Husk termometer tricket
Brug et grill- eller stegetermometer som stikkes ind i stegen fra siden, i midten af stegen. På den måde perforerer termometret kun én skive steg, og ikke halvdelen af stegen (se hvordan jeg måler kernetemperatur på en flæskesteg, det er samme princip, her) 

Du kan også langtidsstege en striploin. Så skal du brune den hurtigt af og herefter lægge den i et ildfast fad, med ½ dl. oksefond. Sæt fadet i grillen ved 80 grader indtil en kernetemperatur på 57 grader, kig til stegen ind imellem, og øs lidt sky over stegen. Tag stegen af, dæk den til og lad den hvile i ca. 15 minutter.

Kernetemperaturen på en oksestriploin skal være:

Rød: 52-53 grader
Rosa 54-56 grader
Gennemstegt 57-59 grader
Hvis kernetemperaturen kommer over 59 grader, begynder stegen at tørre ud, og så bliver den sej og kedelig.