Oksemørbrad med hvidløgssmør + tips og tricks | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Oksemørbrad med hvidløgssmør + tips og tricks | Grilltips.dk

Oksemørbrad med hvidløgssmør + tips og tricks
Grilltips.dk

Oksemørbrad med hvidløgssmør

Opdateret d. 14/04-2022

Oksemørbrad er noget af det fineste kød du kan servere for dine gæster, men det er også et stykke kød der skal forberedes og tilberedes korrekt på grillen, da det ellers kan blive ødelagt, og ikke smage som forventet. Her er lidt tips og tricks samt en nem opskrift der tager kegler.

TIPS & TRICKS
Når du skal købe en oksemørbrad, skal du se dig lidt for. I mange supermarkeder kan du købe oksemørbraden frossen ”med streng” eller ”med hoved” og hvis du ikke ved hvad dette betyder kan du blive skuffet når du får tøet den op. ”Streng” betyder at der fortsat sidder en stor sene på mørbraden som du selv skal trimme af, og ”hoved” betyder at mørbraden stadig har et ekstra stykke kød siddende i den tykke ende, kød der sådan set ikke fejler noget, men som kan gøre tilberedningstiden mere besværlig på grund af tykkelsen. Jeg vil anbefale at du ikke køber en frossen oksemørbrad i et supermarked, mens du godt kan købe den online, hvis det er fra en ordentlig online slagter som f.eks. Themeatclub.dk

Køb en fersk og lad slagteren hjælpe dig
Jeg køber både kød online og i mit lokale supermarked, hvor de har en slagterafdeling. Ofte går jeg på prisjagt i køledisken, og hvis jeg finder en lækker oksemørbrad, går jeg direkte over til slagteren og spørger om han vil pakke den ud af vakuum-plastikken på pudse den af for mig. På den måde bliver oksemørbraden pudset af, af en fagmand, og du kommer hjem med mest muligt kød. Lad slagteren råde dig omkring, hvor vidt du skal lade ”hovedet” sidde, eller om det skal skæres fra, så du kan bruge det som et separat stykke kød. Lav eventuelt bøffer af hovedet og det tyndeste stykke mørbrad.

Oksemørbrad

Her er en oksemørbrad fra køledisken, som min slagter, i supermarkedet, har pudset af.

Del den i to, så er den nemmere at tilberede
En oksemørbrad er ofte rimelig lang, og tykkest i den ene ende. Når jeg tilbereder en hel oksemørbrad, skærer jeg den over på midten, så jeg har to stykker kød. Et stykke der er stort set lige tykt i begge ender og et stykke hvor tykkelsen varierer. Dermed er det nemmere at tilberede oksemørbraden perfekt.

Kernetemperatur – brug et grilltermometer
Hvordan foretrækker du dit kød? Rødt, rosa eller gennemstegt? Jeg vil ikke anbefale at du gennemsteger en oksemørbrad helt. Det kan gøre den tør og endda tør, og dét ønsker man ikke med en oksemørbrad. Derfor skal du tilberede den rød eller rosa. Kernetemperaturen på en rød steg er 50 til 53 grader, men så er den også meget rød, og 54 til 57 grader, så har den nuancer af rosa der spænder fra flot rosa til svag rosa. Husk at kernetemperaturen stiger et par grader efter du har taget stegen af grillen, så tag den altid 1-2 grader fra den ønskede kernetemperatur, så er du sikker på det ønskede resultat. Læs desuden min artikel om kernetemperatur i oksekød.

OPSKRIFT (6-8 personer)
1 afpudset oksemørbrad (1.5 til 1,7 kg.)
100 gr. smør
3-4 fed hvidløg

TILBEREDNING
Bland smør med knust hvidløg, eller skær hvidløg og smør i skiver.

Brun oksemørbraden af på alle sider, ved høj direkte varme, i få minutter.

Læg kødet i et ildfast fad, eller en foliebakke, krydr med salt og peber og læg smør og hvidløg ovenpå.

Stik et grilltermometer i den tykkeste ende af kødet, og tilbered på indirekte varme til den ønskede kernetemperatur.

Lad oksemørbraden hvile på et skærebræt i et par minutter, og server kødet, skåret i skiver, med hasselbach kartofler, grønne bønner, rødvinssauce og franske kartofler.

Oksemørbrad i grill

Brun kødet godt af, over direkte varme, i kort tid

Hvilken vin anbefaler du til retten?

I samarbejde med hjhansen-vin.dk anbefales 2018 Château Morrllon, Grand Cru som er fyldig og intens som passer godt til oksemørbrad. Se vinen her >>