Inspiration til Pizza i grill og 6 opskrifter på grill pizza | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

No Comments

Inspiration til Pizza i grill og 6 opskrifter på grill pizza | Grilltips.dk

Pizzaens historie, tips til pizza i grill og 6 opskrifter på Pizza
Grilltips.dk

Pizza er en af verdens mest populære retter, og den kan laves i et utal af variationer. Din grill er perfekt til Pizza, og du kan nemt og hurtigt lave den lækreste pizzaer. Her er opskrifter på de mest populære pizzaer.

Opfundet i Italien
Pizzaen blev opfundet i Italien, nærmere bestemt i den syditalienske by Napoli hvor man bagte pizzaer af ugæret dej. Pizzaerne have tyk bund og blev serveret med tomat og ost på. Hurtigt blev denne ret populær, og man begyndte at eksperimenterer med forskellige fyld og smagsvarianter. På den måde blev en af verdens mest populære madretter født.

Dejen er vital
I starten blev pizza lavet af dej, uden gør, og derfor blev bundene nemt tørre, og hårde. A uransagelige veje kom gærdejen fra Egypten til Italien, og herefter tog fremstillingen og udbredelsen af pizzaen for alvor fart. I dag laves pizzadej udelukkende af gærdej, og her er verdens bedste og nemmeste opskrift på pizzadej

Mindst 500 varianter
I dag findes der mere end 500 opskrifter og variationer af pizza, og på flere italienske restauranter i USA kan du finde menukort med flere end 100 pizzaer. Der er dog stadig en håndfuld opskrifter der er mere populære and alle de andre, og det er pizzaer som Margerita, Marinara, Calzone, Pepperoni og Capricciosa

Amerikanerne laver Deep Pan Pizza
I USA har man opfundet sin egen udgave af pizzaen, nemlig Deep Pan Pizza. Her bages pizzaen i en form, og får derfor mere bund og kant, så den kan rumme mere fyld. Den første Deep Pan pizza blev fremstillit i Boston, og var bagt i en tærteform, deraf navnet Pizzapie

Underlige varianter
I Danmark har vi udviklet vores helt egne pizzaer med fyld, som ville få en italiener til at rynke på næsen. Vi fylder ananas, frikadelle, skinkestave, lillebror-ost, kebab, salat og creme fraiche dressing. Det er i sidste ende smag og behag, men de traditionelle italienske opskrifter er nu, i mine øjne, de allerbedste.

Husk varmen, og stenen
Pizza blev oprindeligt bagt i en stenovn, ved 315 grader i 2-4 minutter. I en traditionel ovn eller i en grill, kan det være svært at opnå så høj en temperatur, så derfor er bagetiden også blevet længere. I dag skal du bage din pizza ved så høj temperatur som muligt, altså ca. 250 grader, i 8-10 minutter. Dette kan kun lade sig gøre, hvis du begrænser mængden af fyld du kommer på pizzaen. Hvis der er for meget fyld, kan pizzaen ikke bage færdig på den korte tid, og bunden risikerer at blive overbagt, inden fyldet er ordentligt bagt. Husk at bruge en pizzasten eller en bagesten, og bag pizzaen ved indirekte eller cirkulær varme, så er du sikker på at bunden ikke bliver overbagt.

De gyldne regler om 4 ingredienser
I det Italienske køkken er der en gylden regel om pizzaer. Maksimalt 4 ingredienser, ud over tomatsauce og ost. Smør et tyndt lag tomatsauce ud på bunden, strø med lidt ost, læg dine ingredienser på, og max 4 ingredienser, drys med lidt mere ost, og bag pizzaen.

Her er nogle af de mest legendariske pizzaer fra Italien, og en enkelt fra Grilltips.dk. Fælles for alle disse pizzaer er at du skal starte med tomatsauce, og strø med lidt revet ost. Først herefter lægges resten af fyldet på, og til sidst strøs lidt mere revet ost over.

Pizze Quattro Stagioni (De Fire Årstider)
Tomat, ost, skinke, champignon, oliven og artiskokker. Fyldet placeres så en fjerdedel af pizzaen er med skinke, en fjerdedel med champignon, en fjerdel har artiskok og en fjerdedel oliven. På den måde er pizzaen inddelt i 4 ingredienser og kan slices, så man får 4 forskellige pizza slices.

Pizza Calzone – den indbagte
Calzone er en sammenfoldet udgave med tomatsauce, ost og skinke. Den laves også i en udgave med spaghetti og kødsauce. (Calzone betyder “bukser”). Det er vigtigt at få pizzaen ordentligt lukket, så fylde ikke flyder ud. Desuden kan bagetiden være lidt længerer alt efter indholdet.

Pizza Capricciosa – den frække
Tomatsauce, ost, kapers, oliven og ansjoser. Drys efter bagning med tørret oregano

Pizza Pepperoni – den stærke
Tomatsauce, ost, pepperoni eller chorizo, peberfrugt og løg. Drys efter bagning med tørret oregano og chiliflager

Pizza Marinara – sømandens pizza
Tomatsauce, ost, pillede rejer, muslinger (fra dåse), basilikum. Drys efter bagning med tørret oregano

Pizza Mandingo (af Grilltips.dk) – Vores egen favorit
Spicy tomatsauce (krydret med chili), skiver af bøfmozarella, oliven i skiver, smuldret feta og syltet peberfrugt, pyntes med friske basilikumblade og strøs med chiliflager og tørret oregano

Du kan altid pynte din pizza med forskellige slags salat, krydderurter eller oste når den kommer ud af ovnen. Prøv at pynte med friske basilikumblade, oliven, ruccola salat, revet parmasan, gongonzola, tangsalat (fra sushi køkkenet), chiliflager eller pesto. Det er med til at give pizzaen et frisk pift, og endnu en smagsvariant der klæder pizzaen.

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.