Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Ribeye – En klassisk udskæring med muligheder

Ribeye – En klassisk udskæring med muligheder
Søren (Grilltips)

Udskæringen Ribeye er blandt det mest smagfulde kød fra koen. Ofte har kødet en flot fedtmarmorering, hvilket er med til at holde kødet saftigt og fuld af smag efter det er tilberedt. Der er forskel på okse-ribeye og kalve-ribeye, så det skal du være opmærksom på.
Ribeye også kendt som Entrecote
Ribeye udskæres fra det øverste stykke af oksefileten, og kendetegnes ofte af en flot fedtmarmorering, der dog er væsentlig mindre på kalve-ribeye. Der er masser af kraft og smag i okse-ribeye, mens kalve-ribeye er mere elegant i smagen, så alt efter smag skal du vælge den udskæring der passer dig bedst.

Trim hinder og skær slipset af
Ofte er en rib-eye steg trimmet af slagteren, men det er altid en god idé at se efter hinder, sener og overskydende fedt, som du trimmer af med en skrap filetkniv, uden at skære ned i det reelle kød.

Når du køber en ribeye-steg kan der også stadig sidde et ekstra stykke kød ned ad den ene side af stegen. Dette stykke kød kaldes for ”slipset” og kan med fordel trimmes af. Slipset har endnu mere smag, og er næsten mere mør end selve ribeyen, men der er også mere fedt og sener, så derfor trimmer man oftest slipset af, trimmer det rent for fedt og skærer det i tern. Disse ter bruges til grillspyd, og her smager ”slipset” altså helt forrygende. Du kan tydelidt se om der sidder et ”slips” på din ribeye-steg, da det ligner en mørbrad og sidder løst, kun holdt på plads af fedt, lidt sener og hinder. Du kan med fordel marinere stykkerne indende du stikker dem på spyd. Se en lækker bøfmarinade her >>

Bøffer eller steg?
Hvis du foretrækker en steg, skal du blot pudse den af som beskrevet ovenfor, krydre med salt og peber, og grille stegen ved indirekte varme (200 grader) indtil en kernetemperatur på 52 til 58 grader (se beskrivelsen nedenfor) og hvis du vil have bøffer, skal du skære bøffer på ca. 3-5 cm tykkelse.

Kernetemperatur på Ribeye steg
Kernetemperatur – Rød: 52 grader
Kernetemperatur – Rosa: 54-55 grader
Kernetemperatur – Let rosa: 56-58 grader (over 62 grader bliver den gennemstegt og tør/sej)

Læs mere om kernetemperatur i oksekød her >>

1-4 minutter på hver side
Da der er forskel på fedtmarmoreringen i okse-ribeye og kalve-ribeye er tilberedningstiden også forskellig alt efter hvor meget fedt der er i kødet. Bøffer af okse-ribeye, med masser af fedt-marmorering, skal grilles i 2-3 minutter på hver side, mens kalve-ribeye med mindre fedtmarmorering kun skal grille 2-3 minutter på hver side. Ønsker du meget røde bøffer, skal du trække et minut fra på begge tilberedningstider.

Ribeye til grillen

Her er bøffer af kalve-ribeye pudset for fedt, sener og slipset – Bemærk den sparsomme fedtmarmorering