Vinterklargøring af grill – rengøring og vedligeholdelse | Grilltips.dk
Det er altid en god idé at holde din grill pæn og ren. Her er tips til rengøring og vinterklargøring af din grill, samt opbevaring af grillen til vinter.
Når efteråret sætter ind, er det tid til at give grillen en ekstra stor rengøring, og klargøring til den kolde og våde efterår og vinter. Du kan rengøre din grill med traditionelle rengøringsmidler som Renslet, brun sæbe og opvaskemiddel, eller du an vælge den kemikaliefrie rensning, hvor du kun bruger kogende vand, friske citroner, ståluld og salt.
Rengøring af grillrist:
Grillristen skal, som udgangspunkt altid være ren og pæn. Det er nemmest at holde risten i en gasgrill ren, da du bare ”brænder” risten af, ved fuld varme i 10-20 minutter, og herefter fjerner eventuelle askerester (det er hvad der er tilbage af fastbrændt kød mv.) med en, dertil egnet, stålbørste. Herefter kan du gnide risten med en halv citron, lade den stå i 5 minutter og skylle af med kogende vand. Så er din grillrist helt ren.
Risten i en kulgrill er lidt sværere at ”brænde” helt ren, så her skal du lade risten køle af, gnide hele risten ind i brun sæbe og lægge den i en tilsnørret plastiksæk, natten over. Herefter vaskes risten grundigt af, og skylles til sidst i kogende vand. Sidder der stadig madrester på risten, kan du gnide med en halv citron, og vaske det af efter 5-10 10 minutter. Du kan også komme groft salt i en klud, og så bruge den til at slibe madresterne væk. Hvis du ikke ønsker at bruge brun sæbe, kan du bruge citronsaft og vand. Det tager længere tid, og risten kan tage skade af syren hvis den ligger for længe, så det kan ikke anbefales.
Rengøring af grillen
Når det kommer til alle de dele på grillen, som ikke kommer i berøring med maden, kan du med fordel vaske det af i kogende vand med lidt opvaskemiddel. Når grillen er helt tør, kan du gnide låg og bund (KUN YDERSIDE) i smøremidlet VD40 eller vegetabilsk olie som vindruekerne eller solsikkeolie. Gnid olien ind med en klud og tør efter med en ren klud. HUSK at du ikke må komme i nærheden af rist, indersiden på låget, indersiden på bunden eller askespand, drypbakke mv. Her kan olien (VD40) nemlig komme til at give en grim, og giftig smag til din mad, og dét er ikke meningen.
Indersiden af låget og bunden kan du skrabe ren med en plastis-skraber eller en blød opvaskebørste, indkøbt til formålet. Efterfølgende kan du skylle låg og bund med kogende vand, og tørre efter med en klud. Hvis der sidder madrester fast på indersiden af låg eller bund, kan du gnide det væk med en klud og en håndfuld groft salt, eller med blød ståluld. Undgå så vidt muligt rengøringsmidler på inderside af låg og bund.
Nu er din grill klar til vinteren, uanset om du vintergriller eller ej. Hvis du ikke griller om vinteren, er det en god ide at opbevarer grillen i en varm og tør garage, et kælderrum eller i fyrrummet, hvis du har plads.
Opbevar dine kul indendørs
Kul og briketter brænder langsommere og uregelmæssigt hvis de bliver for fugtige. Opbevar derfor dine kul og briketter indendørs, ved stuetemperatur, og tag dem først ud, når du er klar til optænding. Hvis du vil genbruge kul, skal du lade dem køle HELT af, hvorefter du putter dem i en pose og tager dem med indenfor.
Giv grillen tøj på
Du bør altid have et overtræk til din grill, både sommer og vinter. Regn, sol og vind slider på din grill, og fuglelort smager ikke godt i maden. Så tildæk altid din grill efter brug, så overlever den længst.
Skadedyr og utøj
Om vinteren, hvor vi typisk grille sjældnere er det vigtigt at holde øje med skadedyr som mus, der godt kan finde på at søge tilflugt i en tør grill, der stå med overtræk på i ly for uvejret. Dette er endnu en god grund til at holde grillristen helt ren for fastbrændt mad. Har du haft mus i grillen, skal du vaske hele grillen af i opvaskemiddel, og skolde alle dele der kommer i berøring med maden, i kogende vand.
Skriv en kommentar