Kernetemperatur uden termometer | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Kernetemperatur uden termometer | Grilltips.dk

Kernetemperatur uden termometer
Grilltips.dk

Kernetemperaturen på en flæskesteg, oksesteg eller lam er vital for det optimale resultat i grillen. Hvis kernetemperaturen ikke er korrekt, bliver kødet enten sejt, råt eller i værste fald uspiseligt.

Hvis du ikke har et grilltermometer eller stegetermometer ved hånden, findes der en metode, der er næsten lige så præcis, som du kan benytte. Den hedder ”håndflade-metoden” og bruges af kokke verden over når de tilbereder alt fra bøffer til stege. Jo større et stykke kød, jo sværere er metoden at bruge, men på klassiske udskæringer som bøffer, flæskesteg, oksestege, kalvestege, lam og vildt, er metoden temmelig præcis.

Brug håndflade-metoden
Hvis du ikke har et grill- eller stegetermometer, kan du benytte din egen hånd som ”termometer”. Dette gør du ved at føre tommelfingeren hen til helholdsvis pege, ringe, lange eller lillefinger, og med den anden hånds pegefinger, trykke på tommelfingerens nederste del, inde i håndfladen. HUSK kun at lade fingrene røre hinanden, du må IKKE presse fingerspidserne sammen. Hårdheden af tommelfingerens nederste stykke, svarer til hårdheden på det stykke kød du har i grillen, og dermed har du en god indikation, hvor tilberedt kødet er. Så når du har trykket på i din håndflade, trykker du på kødet og sammenligner hårdheden.

Tommelfinger og pegefinger – Rødt til rosa kød med 50-54°C i kernetemperatur
Her er kødet stadig tidlige i tilberedningsprocessen, men udskæringer som oksemørbrad er ved at være klar hvis den ønskes rød. Ved 54 grader skal en culotte også tages ud af grillen, da den efterfølgende stiger 5-8 hvis den hviler vare 10 minutter.

Tommelfinger og langfinger – Nuancer af rosa med 55-62°C i kernetemperatur
Her er de fleste oksestege og bøffer samt udskæringer af lam klar (rosa til den medium side), mens svinekam og koteletter stadig er for røde. Du kan mærke en markant forskel i hårdheden af håndfladen, og dermed indikerer det at kødet har nået rosa og nærmer sig medium.

Tommelfinger og ringfinger – Medium til begyndende gennemstegt med 55-62°C i kernetemperatur
Nu er oksesteg og bøffer stort set gennemstegt, og kan begynde at blive tørre og seje. Husk at kødet stiger i kernetemperatur, efter du har taget det af, så her er det sidste øjeblik for det meste oksekød. Koteletter kan også være klar, mens svinekam og flæskesteg stadig skal stege videre.

Tommelfinger og lillefinger – Gennemstegt med 63-70°C i kernetemperatur
Her er svinekam (over 70 grader) og flæskesteg ved at være klar. Oksekød er alt for gennemstegt og det samme er bøffer og udskæringer af lam. And- og kylling bryst er ligeledes klar (over 70 grader), men det er vigtigt at disse to udskæringer steges helt igennem. Lad andebryst hvile 10 minutter efter det er taget af. Andebryst kan godt serveres let rosa, men når du ikke har et termometer, skal du være sikker på at kernetemperaturen er høj nok, så eventuelle bakterier i kødet er slået ihjel.

Kernetemperaturen

Sådan måler du om dit kød er tilberedt som du ønsker det