Sikkerhed: 10 tips om sikkerhed når du griller | Grilltips.dk
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

Sikkerhed: 10 tips om sikkerhed når du griller | Grilltips.dk

Sikkerhed: 10 tips om sikkerhed når du griller
Grilltips.dk

Der sker grill-ulykker hvert eneste år, og både børn og voksne kommer til skade. Du kan undgå ulykker ved at følge disse råd, og dermed få en sikker grillsæson.

1. Placer KUN grillen udendørs, på et plant underlag der ikke kan brænde, og ikke for tæt på bygninger (legehuse mv) eller buskads og beplantning der kan brænde.

2. Sæt ALDRIG en grill indendørs, hverken når det skal tændes op, mens den griller eller når du er færdig. En kulgrill udvikler giftig kulilte, der hvert år dræber mennesker, der har stillet grillen indendørs inden den er slukket (kulgrill)

3. Optænding af grillstarter skal ske på et plant, ikke brændbart underlag, udendørs. Sæt grillstarteren på en flise eller på andet plant underlag.

4. Brug ALDRIG sprit eller benzin til optænding af dine kul. De udvikler dampe, der kan eksplodere ved antænding. Brug KUN optændingsblokke og gerne en grillstarter, da det er både nemt og sikkert. Væsker som lampeolie eller tændvæske kan være svære at styre, de kan løber ud på jorden og skabe en farlig situation. Desuden tilføjer væsker ofte en grim smag til maden.

5. Tænd ALDRIG op, hvis dine børn står ved siden. Både kulgrill og gasgrill kan “flamme op”. Hold børnene væk når du tænder op!

6. Hold desuden børnene væk fra grillen når den er tændt. Børnene er vandt til at grillen er kold når den står i garagen eller på terrassen om vinteren, og pludselig er den brændvarm. Lær dine børn at holde afstand til grillen, og snak med dem om faren ved en varm grill.

7. Når du er færdig med at grille på din kulgrill, kan du lade den brænde ud, eller lægge låg på og lukke for ventilationen i grillen. Bruger du gasgrill skal du huske at slukke for gassen på grillen OG på gasflasken. Check desuden jævnligt gasslangen for fejl, mørhed (pga. solen) eller utætheder. Bruger du engangsgrill, skal du hælde en spand vand i grillen når du er færdig med at brugen den.

8. Selvom det kan virke omstændeligt, er det altid en god idé at have en spand vand eller en pulverslukker i nærheden når du griller. Dette kan være med til at begrænse en eventuel ulykke.

9. Hold din grill ren, og skift jævnligt drypbakke. Hvis grillen er fuld af fedt, og dryp-bakken er fuld, kan dette medføre opflamning eller direkte brand i grillen.

10. Hvis uheldet er ude, skal du først standse ulykken så ikke flere personer kan komme til skade, så skal du ringe 112, og begynde livredende førstehjælp hvis det er nødvendigt.

Om brændsår og skader

Hvis uheldet er ude, og du eller en anden person bliver forbrændt, skal du følge disse simple råd.

1. Stop ulykken så den ikke skader andre, eller forårsager en eskalering af ulykken og fjern personen fra ulykkestedet.

2. Er det en mindre brandskade, der ikke kræver lægehjælp, skal brændsåret køles ned med koldt vand i mindst en time. Vandet må ikke indeholde isterninger, da dette kan medføre kuldeskader, og det ønsker man ikke!

3. Er det en middelsvær brandskade eller et brændsår, skal såret køles ned med koldt vand hurtigts muligt- og konstant, indtil personen ankommer til lægen eller på sygehuset. Brug ikke isvand, men koldt vand fra hanen.

4. Ved en alvorlig brandskade eller ulykke skal du først sikre at ulykken ikke fortsætter og dermed kan skade flere mennesker. Herefter skal du ringe 112, og tydeligt og præcist, beskrive ulykken, samt fortælle hvem du er og hvor du ringer fra. Hvorefter du skal starte livreddende førstehjælp på ofret. Følg alarmcentralen vejledning i førstehjælp, mens du venter på ambulancen.

Voltaren Gel er effektiv mod små brændsår

Voltaren Gel er effektiv mod små brændsår

Tip om behandling af små brandsår

Jeg har ved flere lejligheder behandlet små brændsår på mine fingre (kom for tæt på grillen eller ovnen) med koldt vand og Voltaren Gel, som er en smertestillende gele, der kan købes på apoteket. Fyld en skål med koldt vand, og tilføj Voltaren gel til vandet. Herefter sidder du med hånden i vandet i mindst en halv time, og så forsvinder brandskaden stort det. For mig er et næstern et mirakelmiddel!! Skift eventuelt vandet hvis det bliver for varmt og tilføj mere gel.

Læs mere om behandling af brændsår på Sundhed.dk